Сватбени питки

12/06/2013
Свилена Костадинова
отСвилена КостадиноваНовак
Приготвяне40 мин.
Готвене20 мин.
Общо60 мин.
Порции12-14
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо4 813
  • Преглеждания за месеца17
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 500 г
  • мая - 20 гр прясна
  • вода - 180 мл топла
  • прясно мляко - 180 мл топло + 2 с.л. за намазване
  • мед - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята разтворете в топличкото прясно мляко заедно с меда. Оставете да се активизира на топло за 15 минути.

В голям съд пресейте брашното, добавете солта, захарта, водата и втасалата мая. Постепенно замесете гладко и еластично тесто.

Оставете го в купата да втаса на топло, докато удвои обема си, покрито с прозрачно фолио.

Разделете готовото тесто на 12-14 топки. Всяка топка леко разточете на дълъг правоъгълник, като при нужда набрашнявате леко.

Разточените кори навийте във форма, наподобяваща роза.

Подреждайте ги в тава с хартия за печене на разстояние една от друга. Намажете питките с прясно мляко с помощта на четка.

Покрийте ги с кърпа и оставете да втасат отново на топло място за около 40 минути.

Пъхнете сватбените питки да се изпекат в предварително загряна на 180 градуса за около 20 минути или до готовност.

Още топли поръсете сватбените питки с пудра захар.подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

zoya aleksandrova
zoya aleksandrova
09.10.2013 00:03
Ще ги опитам , непременно
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв