Начин на приготвяне
Настържете тиквичките на едро ренде. Сложете ги в тиган със загрята 1 к.ч. зехтин. Посолете, захлупете съда и задушете зеленчука за 5 мин. Отстранете съда от от котлона и охладете.
В малка тенджерка разтопете кравето масло. Добавете брашното и запържете за кратко. Излейте наведнъж студеното прясно мляко и започнете веднага да бъркате с телена бъркалка, докато Бешамелът се сгъсти до консистенция на боза. Може да го оставите и малко по-рядък, за белите лазани е по-добре, те нямат друг сос. Готовият Бешамел овкусете с щипка настъргано индийско орехче и щипка сол.
Във вряща подсолена вода бланширайте корите за лазаня за 1-2 мин. Извадете ги в гевгир и облейте със студена вода. Наредете корите на памучна кърпа.
В тава сложете няколко с.л. Бешамел. Покрийте с кори, поръсете ги с настъргани тиквички, върху тях сложете тънък слайс шунка, поръсете с кубчета Скаморца и настърган Пармезан. Полейте с няколко с.л. Бешамел. Отново наредете кори, тиквички, шунка, скаморца, пармезан и Бешамел.
Върху последната кора изсипете само Бешамел и поръсете с настърган пармезан.
Нарежете лазанята на парчета. Поразтръскайте тавата за да се разпредели добре Бешамелът.
Изпечете лазанята с тиквички в предварително загрята на 190°C фурна с вентилатор до приятен загар.
Поднесете топла!
Коментари
Радвам се, че Ви е харесала! Правя я и с пушена сьомга на мястото на шунката и филаделфия вместо пармезан. Получава се много вкусно :)!
Благодаря за рецептата! :)