Пълнено пиле с ябълки

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Пълнено пиле с ябълки
Снимка: Зори
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. (охладено)
  • зелени ябълки - 2 - 3 бр.
  • краве масло - 65 г (1/2 пакетче)
  • сол - 1 ч.л.
  • пипер меланж - 1 к.л. смляни (розов, бял, черен)
  • чесън на прах - 1 с.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л. ронена
  • розмарин - 1 стрък
  • чесън - 1 глава
  • бира или бяло вино - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се почиства, измива и подсушава.

Кожата на пилето се отлепва от към гърба внимателно, в посока откъм шията до бутчетата и трътката, след което се обръща и кожата се отлепя по същия начин и откъм гърдите.

От мекото краве масло, сол, пипер меланж, чесън на прах, пушен червен пипер и ронена чубрица се приготвя кашичка, с която пилето се натрива от вътре, отвън и под кожата. Прехвърля се в йенска тавичка (с гърдите надолу).

Ябълките се обелват, почистват от дръжките и семките и се нарязват на кубчета. Пъхат се в корубата на пилето, заедно с целите необелени скилидки чесън и стрък пресен розмарин.

Отстрани на пилето се налива бира или бяло вино (розе също е подходящо) и йената се захлупва с капака.

Фурната се загрява на 180 градуса и включен вентилатор и пълненото пиле се пече на средна решетка около час.

По желание при поднасянето на пълненото пиле с ябълки може да направите пюре за гарнитура от намачканите изпечени ябълки и скилидките печен чесън.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: