Начин на приготвяне
Пилето се почиства, измива и подсушава.
Кожата на пилето се отлепва от към гърба внимателно, в посока откъм шията до бутчетата и трътката, след което се обръща и кожата се отлепя по същия начин и откъм гърдите.
От мекото краве масло, сол, пипер меланж, чесън на прах, пушен червен пипер и ронена чубрица се приготвя кашичка, с която пилето се натрива от вътре, отвън и под кожата. Прехвърля се в йенска тавичка (с гърдите надолу).
Ябълките се обелват, почистват от дръжките и семките и се нарязват на кубчета. Пъхат се в корубата на пилето, заедно с целите необелени скилидки чесън и стрък пресен розмарин.
Отстрани на пилето се налива бира или бяло вино (розе също е подходящо) и йената се захлупва с капака.
Фурната се загрява на 180 градуса и включен вентилатор и пълненото пиле се пече на средна решетка около час.
По желание при поднасянето на пълненото пиле с ябълки може да направите пюре за гарнитура от намачканите изпечени ябълки и скилидките печен чесън.
Добър апетит!