Начин на приготвяне
Нарежете бялото пилешко месо на малки кубчета.
Наситнете само бялата част на праз лука. В летния сезон може да ползвате обикновен лук.
В тиган загрейте 1 к.ч. зехтин. Пуснете кубчетата месо и изпържете за кратко. Добавете бялото вино, изчакайте минута-две, докато се изпари алкохолът, и сложете наситнения праз лук и нарязаните на филийки гъби.
Овкусете с черен пипер и сол. Захлупете съда и гответе плънката за пирога, докато остане на мазнина. Отдръпнете съда от котлона. Охладете!
Разстелете правоъгълен лист бутертесто. В средата изсипете охладената плънка. Разпределете я по дължина, като се стараете разстоянията между края на тестото и плънката да се еднакви.
С остър нож нарежете двете страни на тестото на ленти - около 2 см.
Прехвърляйте лентите първо от едната страна, после от другата и така, докато изплетете пирога.
Разбийте жълтъка с 1 с.л. прясно мляко. Намажете тестото. По желание може да поръсите със сусам.
Изпечете пирога с пиле на 200°C в предварително загрята фурна, след което намалете градусите на 170°C за около 25-30 мин или до приятен загар!