Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Рибна салата»Средиземноморска салата с киноа

Средиземноморска салата с киноа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Средиземноморска салата с киноа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Средиземноморска салата с киноа - вкусна, здравословна и освежаваща"

Необходими Продукти

  • киноа - 100 г
  • скариди - 100 г белени
  • аспержи - 6 стръка, фини, зелени
  • пресен чесън - 2 стръка
  • див лук - 2 с.л. накълцан
  • маслини - 6 - 7 бр. големи, зелени
  • кисели краставички - бейби, 5 - 6 бр. или 1 голяма
  • лимонов сок - 4 - 5 с.л. или на вкус
  • зехтин - 4 - 5 с.л. или на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте киноата, като я сложите в цедка и държите под течаща вода. Сложете я да се свари в съотношение 1:3 за 10 минути, после отцедете и оставете да изстине.

Нарежете пресния чесън и аспержите на еднакви дълги около 2 см. парченца. Зелените аспержи, когато са от фините, нямат нужда от белене, а само отчупване на твърдите краища в основата.

Бланширайте във вряща на силен огън подсолена вода скаридите заедно със чесъна и аспержите. Отцедете и тях оставете да изстинат. Препоръчвам, ако използвате замразени белени скариди, да сложите повече като грамаж, защото са обвити в пласт лед и тежат, а като се сготвят, стават мънички. По принцип най-добре е да си вземете небелени и да си ги обелите вие.

В купа смесете киноата със зехтина, лимоновия сок и накълцания див лук. Добавете аспержите, пресният чесън и скаридите, както и маслините и киселите краставички, посолете на вкус и разбъркайте.

Оставете салатата с киноа в хладилник за 30 минути, за да се охлади, и поднесете вашата средиземноморска салата с киноа.

Добър апетит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: