Начин на приготвяне
Измийте киноата, като я сложите в цедка и държите под течаща вода. Сложете я да се свари в съотношение 1:3 за 10 минути, после отцедете и оставете да изстине.
Нарежете пресния чесън и аспержите на еднакви дълги около 2 см. парченца. Зелените аспержи, когато са от фините, нямат нужда от белене, а само отчупване на твърдите краища в основата.
Бланширайте във вряща на силен огън подсолена вода скаридите заедно със чесъна и аспержите. Отцедете и тях оставете да изстинат. Препоръчвам, ако използвате замразени белени скариди, да сложите повече като грамаж, защото са обвити в пласт лед и тежат, а като се сготвят, стават мънички. По принцип най-добре е да си вземете небелени и да си ги обелите вие.
В купа смесете киноата със зехтина, лимоновия сок и накълцания див лук. Добавете аспержите, пресният чесън и скаридите, както и маслините и киселите краставички, посолете на вкус и разбъркайте.
Оставете салатата с киноа в хладилник за 30 минути, за да се охлади, и поднесете вашата средиземноморска салата с киноа.
Добър апетит.