Начин на приготвяне
Измива се булгур, заливаме със студена вода около 3 ч.ч. и сваряваме на тих огън, докато набъбнат зрънцата. Отцежда се и оставяме настрана.
Тиквичка и морков /измити/ се рендосват на едро ренде, лукът се нарязва на ситно. В тенджерка се загрява олио и запържваме лук, тиквичка и морков с малко сол да омекнат.
Добавя се нарязан ситно домат, може да се ползва и доматено пюре и прибавяме червен пипер. Налива се много малко вода, разбърква се и оставяме да поври за кратко да се изпари и плънката да сгъсти. Овкусява се с малко сол, черен пипер и нарязан копър, сваля се от котлона.
Към зеленчуците се добавя отцеден булгур и добре се смесват продуктите. Плънката е готова.
Чушките се отрязват отгоре при дръжката като капаче и семената се почистват. С лъжица пълним с зеленчуковата смес и нареждаме в тава.
Сипва се 1 с.л. олио, 1-2 щипки сол и вода около 1 пръст под чушките.
Печем пълнените чушки в загрята фурна 180°C фурна с вентилатор около 40 минути - до готовност на чушките. Изваждат се и сервираме в чиния.
Може да се сервират със сос за чушки, кисело мляко или още пресни зеленчуци.
Чудесни са тези пълнени чушки с булгур и тиквички, леко и вкусно меню за лятото!