Рататуй на фурна

редакция:
МиссаМисса
Помощник Готвач
502931581
Рататуй на фурна
Снимка: Мисса
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Каним ви на рататуй, донесете вино по избор и нека заедно се насладим на този френски шедьовър"

Необходими Продукти

  • патладжан - 2 бр. (обикновен и шарен)
  • тиквички - 2 бр. (по възможност различни по вид)
  • домати - 2 бр. (месести)
  • доматен сок - 50 - 70 мл
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • чушки - 1 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • сол - на вкус
  • олио - по лична преценка
  • сметана - 25 мл
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжана, тиквичките и доматите на шайби - с каквато дебелина предпочитате, но това трябва да бъде съобразено с времето за приготвяне.

Лесен трик, за да не горчи патладжанът, е след като се нареже, да се отцеди и после измие със студена вода. Той се запържва от двете страни на всяка шайба в малко мазнина за кратко време.

Накълцайте лука, чесъна, чушките, морковите и магданоза и ги смесете в доматения сос. Сместа загрейте на котлона за кратко и положете в тавичката, в която ще печете. Подправете със сол по ваш вкус.

Наредете зеленчуците, като ги редувате - патладжан, домат, тиквичка. Поръсете с олио, сол и магданоз, покрийте с алуминиево фолио за печене.

Оставете рататуя във фурната за 25-30 минути на 200 градуса. Махнете фолиото и запечете още 5 до 10 минути, като на всяка порция може да глазирате с 10-20 мл сметана.

Аз експериментирах с този рататуй и не бях обнадеждена за вкуса, но след първия си опит мога смело да ви уверя, че и вие трябва да опитате със сметана!

Очаквайте още снимки от мен и приятно готвене!

Опитай и другите ни изпитани рецепти за рататуй или нашите печени зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: