Качамак по добруджански

31/07/2019
"Кулинарната обиколка в търсене на най-вкусната рецепта за качамак ни отведе до Добруджанския край "
Приготвяне10 мин.
Готвене10 мин.
Общо20 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо20 028
  • Преглеждания за месеца1054
  • Преглеждания за седмицата43
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • царевично брашно - 1 ч.ч.
  • сирене - 60 г
  • вода - 3 ч.ч. от 200 мл
  • сол - 1 равна ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 /2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка се сипват две чаши с вода и слагаме на котлона да заври. Добавя се малко сол.

В друг съд се смесват царевично брашно и водата от третата чаша. Разбърква се на хомогенна смес и сипваме към врялата вода.

Може да се загрее цялото количесто вода и да се сипе царевичното брашно на тънка струя. Разбърква се, докато сгъсти.

Бърка се с телена бъркалка с дълга дръжка, защото пръска. Това се прави да не се получат бучки, но при нужда може да се пасира на гладка смес.

Когато качамакът е готов, в малко тиганче се загрява олио, а може и с масло. Добавя се от червения пипер и сваляме да не изгори и да горчи.

В две чинии сипваме от качамака по добруджански, отгоре се настъргва или натрошава сирене, залива се с червения пипер и отново се сипва качамак, сирене и запръжка.

Хапва се топъл, може и с чаша айран!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар