Начин на приготвяне
За направата на този маслен пай с лимонов крем и боровинки ви трябва продълговата тавичка с падащо дъно и незалепващо покритие. Размерът е 35/11 см. Ако решите да ползвате кръгла форма, размерът е 22 см.
В купа сложете пресятото с щипка сол, ванилия и бакпулвер брашно. Добавете едно яйце, захарта, настъргана кора на един лимон и нарязаното на парчета студено краве масло. Замесете меко маслено тесто. Загънете го в парче найлон и приберете в хладилник за един час.
На набрашнена повърхност разточете тестото на голям правоъгълник. С помощта на точилка го прехвърлете в тавичката, като внимателно оформите висок борд, леко притискайки тестото към стените на тавата, за да се образува вълнообразната форма.
Надупчете дъното с вилица. За да изпечете добра тестена черупка, която после ще напълните с лимонов крем, вижте постъпковите снимки и следвайте следните указания.
Застелете парче хартия за печене върху тестото, като покриете и стените. Изсипете върху хартията суров нахут или боб, за да притискат тестото при печене, да не се надига.
Изпечете маслената форма на 170°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Топлото маслено тесто е много крехко, затова изчакайте да се охлади поне 10 мин и внимателно го прехвърлете на решетка.
В тенджерка налейте прясното мляко, добавете цялото яйце, захарта и брашното. Сложете съда на умерено загрят котлон и започнете веднага да бъркате, докато кремът се сгъсти.
Готовия крем ароматизирайте с настъргана лимонова кора.
Напълнете тестяната черупка с топлия крем и загладете пая. Украсете с пресни боровинки, поръсете с пудра захар.
Нарежете пая с лимонов крем и боровинки напълно охладен!
Да ви е сладко!