Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Маслен пай с лимонов крем и боровинки

Маслен пай с лимонов крем и боровинки

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Лакомник, който обича да похапва пай, търси сериозна връзка с някой, който обича да приготвя такъв"

Необходими Продукти

  • брашно - 250 г
  • захар - 100 г кристална
  • краве масло - 120 г
  • яйца - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 прахче
  • лимонова кора - настъргана
  • сол - щипка
  • за крема
  • прясно мляко - 250 мл
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 2 с.л. кристална
  • брашно - 1 с.л.
  • лимонова кора - настъргана
  • боровинки - 100 г пресни
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За направата на този маслен пай с лимонов крем и боровинки ви трябва продълговата тавичка с падащо дъно и незалепващо покритие. Размерът е 35/11 см. Ако решите да ползвате кръгла форма, размерът е 22 см.

В купа сложете пресятото с щипка сол, ванилия и бакпулвер брашно. Добавете едно яйце, захарта, настъргана кора на един лимон и нарязаното на парчета студено краве масло. Замесете меко маслено тесто. Загънете го в парче найлон и приберете в хладилник за един час.

На набрашнена повърхност разточете тестото на голям правоъгълник. С помощта на точилка го прехвърлете в тавичката, като внимателно оформите висок борд, леко притискайки тестото към стените на тавата, за да се образува вълнообразната форма.

Надупчете дъното с вилица. За да изпечете добра тестена черупка, която после ще напълните с лимонов крем, вижте постъпковите снимки и следвайте следните указания.

Застелете парче хартия за печене върху тестото, като покриете и стените. Изсипете върху хартията суров нахут или боб, за да притискат тестото при печене, да не се надига.

Изпечете маслената форма на 170°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Топлото маслено тесто е много крехко, затова изчакайте да се охлади поне 10 мин и внимателно го прехвърлете на решетка.

В тенджерка налейте прясното мляко, добавете цялото яйце, захарта и брашното. Сложете съда на умерено загрят котлон и започнете веднага да бъркате, докато кремът се сгъсти.

Готовия крем ароматизирайте с настъргана лимонова кора.

Напълнете тестяната черупка с топлия крем и загладете пая. Украсете с пресни боровинки, поръсете с пудра захар.

Нарежете пая с лимонов крем и боровинки напълно охладен!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: