Gotvach.bg»Рецепти»Подправки и заготовки»Сушени моркови (за подправка)

Сушени моркови (за подправка)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Сушени моркови (за подправка)
Снимка: Sevdalina Irikova
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
"Винаги под ръка и лесни за приготвяне - непременно си запишете рецептата"

Необходими Продукти

  • моркови - 1 - 2 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсушените зеленчуци запазват витамините и подобряват вкуса на ястия, супи и най-вече бульони.

Те се съхраняват лесно, не заемат много място и се приготвят много бързо.

За да ги съхраним за през зимата, ни е необходима дъска за зеленчуци, остър нож и пресни зеленчуци от градината.

Времето им за сушене варира като зависи от няколко фактора:

Влажността в дома ви, дебелината на нарязване, както и какъв уред използвате - фурна, дехидрататор или без термична обработка.

От значение е и времето, когато сушите зеленчуците - естествено лятото е най-подходящият период.

Влажността трябва да е ниска. Затова край морето сушенето на билки и зеленчуци става бавно.

Аз изсушавам морковите в три форми, които използвам за различни видове ястия.

Изваждайки ги от градинската леха, ги подреждам по големина. Най-мъничките от тях изсушавам цели. Измивам ги добре и ги подсушавам с памучна кърпа.

Поставям ги върху марля и изсушавам на сянка у дома. Целите изсушени моркови комбинирам с корените на магданоза и изсушения пащърнак за зеленчукови или местни бульони.

Средните по големина моркови режа на тънки кръгчета. Изсушавам ги по същия начин и ги използвам за курбан, варено, яхнии, зеленчукови ястия и ориз на фурна.

По-едрите моркови измивам и леко остъргвам. Нарязвам ги на ситни кубчета, които поставям върху памучна кърпа или тензух на сенчесто и прохладно място.

Изкушените зарчета комбинирам с изсушени червени пиперки, целина, магданоз и лук основно за супи.

Ако сушите морковите в дехидрататор, времето е около 24 часа на 65 градуса.

Съхраняваме изсушения зеленчук в стъклени буркани с капачка. Поставете етикет с датата на изсушаване.

Разтръсквайте бурканите, за да разделяте парчетата, и проверявайте за влага (кондензация от вътрешната страна на буркана).

Ако съхранявате сушените моркови в хартиен плик дишащ / като тези от хляба в пекарните/, проверявайте за влага или плесен, ако не се съхраняват правилно.

Можете да ги вакуумирате в пликове с цип.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: