Начин на приготвяне
Изсушените зеленчуци запазват витамините и подобряват вкуса на ястия, супи и най-вече бульони.
Те се съхраняват лесно, не заемат много място и се приготвят много бързо.
За да ги съхраним за през зимата, ни е необходима дъска за зеленчуци, остър нож и пресни зеленчуци от градината.
Времето им за сушене варира като зависи от няколко фактора:
Влажността в дома ви, дебелината на нарязване, както и какъв уред използвате - фурна, дехидрататор или без термична обработка.
От значение е и времето, когато сушите зеленчуците - естествено лятото е най-подходящият период.
Влажността трябва да е ниска. Затова край морето сушенето на билки и зеленчуци става бавно.
Аз изсушавам морковите в три форми, които използвам за различни видове ястия.
Изваждайки ги от градинската леха, ги подреждам по големина. Най-мъничките от тях изсушавам цели. Измивам ги добре и ги подсушавам с памучна кърпа.
Поставям ги върху марля и изсушавам на сянка у дома. Целите изсушени моркови комбинирам с корените на магданоза и изсушения пащърнак за зеленчукови или местни бульони.
Средните по големина моркови режа на тънки кръгчета. Изсушавам ги по същия начин и ги използвам за курбан, варено, яхнии, зеленчукови ястия и ориз на фурна.
По-едрите моркови измивам и леко остъргвам. Нарязвам ги на ситни кубчета, които поставям върху памучна кърпа или тензух на сенчесто и прохладно място.
Изкушените зарчета комбинирам с изсушени червени пиперки, целина, магданоз и лук основно за супи.
Ако сушите морковите в дехидрататор, времето е около 24 часа на 65 градуса.
Съхраняваме изсушения зеленчук в стъклени буркани с капачка. Поставете етикет с датата на изсушаване.
Разтръсквайте бурканите, за да разделяте парчетата, и проверявайте за влага (кондензация от вътрешната страна на буркана).
Ако съхранявате сушените моркови в хартиен плик дишащ / като тези от хляба в пекарните/, проверявайте за влага или плесен, ако не се съхраняват правилно.
Можете да ги вакуумирате в пликове с цип.