Начин на приготвяне
Измиваме зеленчуците и ги почистваме от дръжки и семена.
Тиквичките не беля, защото са от домашната градинка. Нарязвам ги на средни кубчета.
Моркова, червената пиперка и лука режем на ситни кубчета. Домата настъргваме на ренде, като отстраняваме люспата му.
Зеленчуковият бульон е в съотношение 3:1, но когато оризът е бланширан, количеството е по-малко.
В тенджера с нагорещено дъно сипваме 2-3 с.л. от бульона и 1 с.л. зехтин.
Сотираме лука, моркова и чушката. След като зеленчуците омекнат, прибавяме останалия зехтин и маслото.
Изсипваме предварително накиснатия и отцеден ориз. Задушаваме на умерена топлина, докато цветът му стане стъклен. Овкусяваме със сол и поръсваме червения пипер.
Сипваме 1/2 от бульона и прибавяме тиквените кубчета, похлупваме тиквичките с ориз и оставяме да къкри още 10 минути.
Тогава прибавяме настъргания домат, скилидката чесън и останалата част от бульона.
Яхнията с тиквички къкри, докато се абсорбира течността ѝ.
Преди да я отстраним от котлона, я поръсваме с прясно нарязан копър и черен пипер на вкус.
Тиквички с ориз без пържене поднасяме топли, но ястието не губи вкусовите си качества, ако се консумира и студено.