Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в затоплените прясно мляко и вода. В голяма купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче. В него поставете разбитото яйце, киселото мляко и олиото. При непрекъснато бъркане към тях прибавете разтворената мая, замесете меко, нелепнещо тесто. Разделете тестото на 8 топки, намажете ги обилно с олио и ги завийте, оставете така за 30 минути на топло да увеличат обема си.
През това време смесете натрошеното сирене с яйцата и 1 белтък. Намажете голяма тава с олио. Намажете плота с олио, и една по една топките разтворете на тънки правоъгълни кори, намажете всяка една с 1-2 с.л. олио и част от плънката.
Навийте ги една по една на руло, усуквайте и разтегляйте встрани всяко руло и ги навийте на охлюв едно по едно, подредете ги в тавата на 1 пръст разстояние едно от друго.
Така оформените охлювчета, намажете първо с олио а после и с разбития жълтък. Оставете тавата на топло за около 30 минути, след което я поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до златисто кафяв цвят за около 45 минути.
Извадете тавата, напръскайте месеницата със студена вода и завийте за 15 минути. Разделяте охлювчетата на порции.