Мармалад от мандарини по гръцки

Hristo-Y-MoniHristo-Y-Moni
Чирак
57
467
225
203
07/08/2019
"Понякога всичко, от което има нужда човек, за да се почуства щастлив, е едно малко бурканче с мармалад от мандарини "
Приготвяне15 мин.
Готвене60 мин.
Общо75 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 011
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • мандарини - 600 г био
  • мандарини - 180 мл сок
  • захар - 600 г
  • лимонова трева - 1 стрък (lemongrass) или звезден анасон
  • пектин - 15 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на този мармалад е препоръчително да се използват био мандарини, защото се употребява и кората.

Почиствате мандарините от дръжката, като внимавате да не разкъсате кожата им. Изплаквате ги добре и ги слагате в подходящ съд. Заливате мандарините със студена вода, кипвате и намалявате. Варите около 3-4 минути на средно силен огън, след което сваляте от огъня и отцеждате водата.

Връщате цитрусовите плодове обратно, отново ги заливате със студена вода и кипвате. Повтаряте процедурата 3-4 пъти, като след последния път ги оставяте да се отцедят и охладят напълно.

В подходяща купа смесвате половината захар, добавяте лимоновата трева, нарязана на едро или звездовиден анасон и сока от мандарини. Разбърквате ги добре.

Охладените мандарини се разрязват наполовина или на няколко едри парчета, отстраняват се семките, а отделения при нарязването сок се събира и се прибавя в купата с останалите съставки.

Прибавят се мандарините, покриват се с прозрачно домакинско фолио и се прибират за 1 нощ в хладилник.

На следващия ден сместа се прехвърля в тенджера с двойно дъно и се слага на котлона на силен огън, докато кипне. Намалява се и са вари около 10 минути при периодично бъркане.

Останалата захар се смесва с пектина, прибавя се към мармалада от мандарини в тенджерата, кипва се сместа отново и се вари около 2 минути или докато цялата захар се разтопи.

Получената смес се сваля от котлона и се пасира в блендер, като по желание може да отстраните анасона или лимоновата трева.

Още горещ, мармаладът се прехвърля в сухи чисти бурканчета и се обръща с капачките надолу.

Посочените продукти са за 2 бурканчета сладко от мандарини.

Ретро затварачка за буркани тройна
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Ретро затварачка за буркани тройна
14.99 лв.
Виж ››

Приготвянето на зимнина никога не е било толкова лесно, колкото с тази много практична тройна затварачка на буркани, с която с лекота ще затваряте три различни вида буркани.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар