Начин на приготвяне
Измийте и нарежете гъбите на филийки. Сложете ги в тенджера с литър вода, посолете и сварете 10 мин.
В друга тенджерка сложете кравето масло, налейте зехтина и когато мазнината загрее изсипете 2 с.л. брашно. Започнете веднага да бъркате. Запържете брашното до златисто.
Изсипете от водата, в която сте варили гъбите, и бъркайте с телена бъркалка докато сместа се хомогенизира и получите желаната гъстота на фрикасето. Трябва да бъде малко по-рядко от боза. Прибавете гъбите.
Разбийте жълтъка с две с.л. кисело мляко. Изсипете застройката и бъркайте енергично още 5 мин. докато се пастьоризира жълтъкът.
Отнемете съда от котлона. Подправете с черен пипер, наситнен магданоз и няколко капки лимонов сок.
Забележка: много е важно да запържите добре брашното, в противен случай гъбеното фрикасе ще има неприятния вкус на сурово брашно!
Коментари
Така не се чудя какво да готвя !