Начин на приготвяне
Нарежете лука, морковите и чушката на ситно.
Загрейте олиото и ги задушете с малко вода, докато лукът омекне.
Щом водата се изпари и остане само на мазнина, прибавете ориза, който предварително сте измили много добре. Запържете го, докато стане прозрачен.
Налейте 1 ч.ч. топъл зеленчуков бульон и 1 ч.ч. топла вода и разбъркайте.
Добавете нарязани на ситно магданоз и джоджен, както и подправките на вкус.
Гответе на слаб котлон около 10 минути, докато оризът поеме всичката течност, като разбърквате периодично.
Подмажете с малко олио тава и наредете консервираното месо. Върху него изсипете ориза, като се стремите да го покрие. Това месо вече е минало термична обработка и не е добре да е на повърхността, защото ще стане много сухо. По този начин пилето с ориз или свинското с ориз на фурна остава сочно и крехко.
Налейте още една чаша топла вода и сложете ястието да се пече в загряна фурна на 200 градуса за 30-40 минути - до готовност на ориза.
Поднесете ориза с месо поръсено със ситно нарязан пресен магданоз.
Добър апетит!