Начин на приготвяне
Месото се обезкостява и се нарязва на късчета. Слага се в тава и се посолява леко със сол.
Лукът се обелвва и нарязва на ситно кубчета и се прибавя към месото. Объркват се добре. Налива се вода, колкото да го покрие.
Тавата се фолира с алуминиево фолио и се слага във загрята фурна за около два часа и половина да се пече до готовност. Отделете готовите мръвки от бульона и оставете на студено. Така ще може да отделите втвърдената лой лесно.
Добре е да изпечете месото от вечерта и да го сготвите на следващия ден.
В голям тиган разтопете лойта и в нея запържете ориза до прозрачност.
Прехвърлете късчетата месо в тава, добавете запържения ориз и премерете точно 3 литра течност (бульон+ гореща вода). Овкусете с джоджен, черен пипер, сол и пикантина. Разбъркайте.
Фолирайте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна, докато оризът поеме течността.
Сервирайте шилешкото с ориз топло.