Начин на приготвяне
Рецептата за хляба е основна. Можете да промените количеството спрямо брашното.
Пресметнете останалите съставки по посочените проценти от брашното.
В голяма купа сложете водата, леко затоплена - хладка, но в никакъв случай гореща. Добавете маята и разбъркайте докато се разтвори добре. Оставете около 10-15 мин.
Добавете брашното и солта, като ги пресеете от евнтуални бучки или боклуци. Разбъркайте докато се смесят съставките. Продължете да месите в купата, докато я почистите
с месене.
На леко набрашнен плот прехвърлете тестото и месете докато стане гладко и еластично. Оставете го в леко набрашнената купа да втаса под ленена кърпа или фолио около час.
На всеки 15 минути го премесвайте, като добавяте една по една сухите билки. Можете и наведнъж да ги добавите, но по-трудно ще се размесят добре в тестото.
След като са добавени всички съставки и тестото е втасало, го сложете във леко набрашнена форма за хляб, или покрит в ленена кърпа, да втаса още поне 1 час на стайна температура.
Направете няколко леки разреза с остър нож по горната част на хляба. Поръсете го със брашно.
Загрейте фурната на 250 градуса. Ако фурната ви няма толкова тогава на 200-220. Печете за около 15 минути и след това намалете от 250 на 220 или от 220 на 180 и допечете до готовност. Най-добре е ако имате термометър да печете хляба до 90 градуса вътрешна температура.
Препоръчително е преди да сложите хляба да се пече да го напръскате с вода. По желание по време на загряването може да сложите метална или огнеопорна купичка във фурната да се загрее и да налеете в нея вряла вода, когато сложите хляба да се пече. Така намалявате шанса да изгори и коричката става доста хрупкава и тънка.
Когато стане готов хлябът го сложете на решетка да изстине около час.
Този хляб върви страхотно поднесен с пресни домати и домашно овче сирене...