Бабиният тутманик

TsvetaTsveta
Новак
554
Бабиният тутманик
Снимка: Анонимен
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
15
"Този неустоимо вкусен тутманик ще се превърне в любимата ви рецепта за кратко време. Гаранция Франция"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 1 кг.
  • прясно мляко - 0.5 л
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1 пакетче жива (колкото орех)
  • За плънката
  • сирене - 350 г
  • яйца - 3 бр.
  • За намазняването
  • олио - 3 с.л.
  • мас - 200 г
  • масло - 125 г (1 малко пакетче)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в половината от млякото (предварително затоплено до телесна температура, не трябва да пари) с 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно, и се изчаква да шупне (10-15 минути). Тестото се замесва добре, след което се оставя на топло, покрито отгоре с лека кърпа, за да втаса.

През зимата аз лично го поставям върху радиатор, а през лятото, ако не е достатъчно топло, върху котлона, пуснат на най-слабо. Тестото трябва да удвои обема си.

Маслото, олиото и маста се разтопяват на слаб огън, без да завират. Втасалото тесто се разделя на 3 части и всяка една поотделно се потопява в мазнината и се намачква леко, за да поеме повече мазнина.

След като са добре намазнени, 3-те парчета тесто се оставят отново на топло покрити, за да втасат (около 20 минути). Яйцата се разбиват и към тях се добавя натрошеното сирене. Всяко от намазнените парчета тесто се разточва на кора (около 1-2 см) и се намазва с плънката, след което се завива на руло.

Всяко от рулата се нарязва на парчета, които се подреждат в предварително намазнена с масло тава (не много сбито), така че отрязаният край да е нагоре, за да може по-добре да се изпече във вътрешността.

Полива се тутманика с останалата мазнина, по желание може да се намаже отгоре с яйце и отново се оставя да почине за около 20 минути. Пече се в умерена фурна около 40 минути - отгоре трябва да е златисто.

Отнема доста време, но си заслужава! Както баба казваше, за да е пухкав истинският тутманик, трябва да втаса 3 пъти. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
532
411
36
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Страхотен е. Не се въздържах и веднага го направих. Рецептата е много точна, получи се много вкусен, пръхкав, влажен, не сух и ронещ. Такъв остана и на другия ден. Не бях месила с мас, но наистина си заслужава. Отгоре си го намазах с белтък, поръсих с мак и семки но това си е от мен и го залях с останалата мазнина. Тази рецепта отива в тефтера ми. Количеството е колкото да го изпечете в тавата на фурната. Опитайте и ще се уверите. А на баба едно голямо благодаря.
02.09.2021 11:36
Nina Gargova
Nina Gargova
Страхотна рецепта, получи се невероятно вкусен тутманик!
11.01.2017 10:45
1
Минка Минчева
Минка Минчева
Много вкусно стана,обаче нямах мас
04.01.2017 17:51
1
1
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
Правила съм го няколко пъти.Страхотен е,направо ти се иска да го изядеш целия.Наистина с мас е много по хубав,пухкав и лек.И с масло обаче ми допада :)
13.01.2016 23:35
4
1
Деси Маринова
Деси Маринова
Вкусът е много по-добър с мас, но когато не разполагаме с такава и олио и/или масло ще ни свършат работа.
12.01.2016 13:13
3
2
Мими
Мими
А дали вместо мас, може да добавим повече олио и масло?
11.03.2014 00:12
2
1
1
Покажи всички подкоментари
Мая
Мая
Пробвах го и се получи страхотно вкусен тутманик!Браво на Ардеа ,за прекрасната рецепта!Излапахме го за нула време!
17.02.2014 16:29
4
1
готвач
готвач
много вкусен :)
18.01.2014 16:43
7
1
валя
валя
Бихте ли ми обяснили,едно пакетче суха мая ли имате предвид или от тази на кубчета голяма колкото орех
03.01.2014 14:20
2
Покажи всички подкоментари
Илиян Ликов
Илиян Ликов
Уважаема Ардеа,хвала на баба Ви за рецептата,хвала и на Вас,че сте я споделили с нас лакомниците.Трети път го правя и всеки път е по-хубав и по - хубав!!!Весела и щастлива Нова година.
31.12.2013 11:21
7
1
Покажи всички подкоментари
мони ралчева
мони ралчева
леле хайде да ядеме ще го пробвам благодаря
26.09.2013 15:45
1
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Пробвах номера с втасването в тенджера за друга рецепта- наистина е много ефикасно :)
24.09.2013 21:41
3
станчева
станчева
обичам истинските тестени изделия.този титманик е един от тях.
24.09.2013 17:48
3
gianna
gianna
страхотна рецепта,много добре се получи благодаря.
24.09.2013 17:09
3
Ира
Ира
И аз правя подобен тутманик,става страхотен.За втасването го поставям във фурната на печката на 50 градуса,като покривам съда с кърпа.Втасва бързо,но ще опитам и начина на г-жа Иванова,защото ми се струва,че така ще втаса по-бързо...
24.09.2013 15:12
1
teo
teo
страхотен тутманик става.Искам специално да благодаря на Иванова за съвета да втасва в тенджера, много хитро и спестява време. Винаги ще правя така.
15.08.2013 18:38
2
Николова
Николова
Моля,пояснете за колко голяма тава е предвидено тестото?Благодаря.
15.08.2013 09:07
Иванова
Иванова
Аз меся в тенджера.Когато тестото е готово слагам капака и поставям тенджерата в тава с гореща вода.Втасва за нула време.
27.07.2013 11:08
Ани
Ани
Рецептата изглежда много изкушаваща.Ще я пробвам скоро.
19.07.2013 19:58
1