Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с орехи

Баклава с орехи

TsvetaTsveta
Новак
554
Баклава с орехи7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Едно парче баклава за душата?"

Необходими Продукти

  • кори - 1 кг
  • захар - 6 ч.ч.
  • орехи - 400 г смлени
  • масло - 625 г (5 малки пакетчета)
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В намазнена тавичка с масло внимателно се нареждат корите, една върху друга, без никаква мазнина помежду им. Орехите се разпределят по равно, на две места, в средната част (не най-отгоре).

Разрязва се на ромбоидни парченца. Маслото се разтопява (без да завира) и се залива равномерно докато е вряло, върху баклавата. Пече се в умерена фурна, до златисто. Оставя се да изстине напълно.

Приготвя се сироп от 6-те чаши захар и 4 чаши вода, който трябва да ври 5 минути, като постоянно се бърка. Накрая към сиропа се добавя сока на един лимон и малко настъргана лимонена кора.

Баклавата се залива и се остава една нощ, да попие добре.

Да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
512
45
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Всяка баклава се прави с орехи.Иначе не е баклава,а измислен сладкиш, заимстван от баклавата.Кори и орехи със сироп.Това е класиката.Така че заглавията Баклава с орехи са смешни.
26.12.2023 18:56
3
1
Анонимен
Анонимен
Сиропа се брка докато заври. След това не се бърка, защото се озахарява сиропа. Видяно от майстор сладкар. Пече се 2 часа на 140 150 градуса
20.07.2023 23:30
2
анна
анна
с български кори не става... в оригинал гореща баклава горещ сироп като заливаш чак ври...
05.05.2014 17:56
18
6
Течо
Течо
От майка ми помня, че едното трябва да бъде горещо! Студени кори и горещ сироп, или обратното!
15.01.2014 22:15
27
1
Тодорка Павлова
Тодорка Павлова
В сиропа пуснете 5-6 карамфилчета,малко канелени пръчици.Излейте половината от сиропа завийте баклавата с кърпа,след няколко часа сгорещете останалия сироп и залейте баклавата и пак завийте .Орехите нарязвам не смилам и ги смесвам с канела,захар и малко галета.Добре е да престои няколко дни за да попие добре сиропа. :)
16.11.2013 22:40
29
5
Мария
Мария
Мили дами, имам претенции за отличен кулинар и ще ви споделя следното. Специално за домашната баклава. Първо - от всякакви кори баклава не става. Корите трябва да са от по плътните - например като фамилия. Второ - между корите не заливам и не ръся,а само намазвам с лъжица натопена в маслото всяка кора - като аз ги редя по две. Освен намазване с маслото на всеки две кори с малка лъжичка поръсвам по малко захар. Така, че при печенето тя се карамелизира. Накрая от останалото масло ръся между редовете. И НАЙ ВАЖНОТО УСЛОВИЕ АКО ИСКАТЕ ВКУСНА БАКЛАВА - баклавата като се зачерви отгоре я оставям буквално да кисне във фурната с часове на много слаб огън - често си лягам и я оставям на вечерния ток на много слаб огън и като стана през ноща я спирам. Захарта между корите се карамелизира и става много вкусна. Освен това и сиропа и баклавата трябва да са студени, когато я заливате. Пробвайте и се обадете.
14.09.2013 23:09
32
5
2
Покажи всички подкоментари
Живаваня
Живаваня
Какво не й е ясно на Меги?Как се разтопява масло или какво е баклава?
14.09.2013 20:11
2
3
cveti
cveti
перфекна е
25.08.2013 15:21
2
Megi
Megi
Маслото се разтопява (без да завира) и се залива равномерно докато е вряло, върху баклавата??????
01.08.2013 13:24
2
1