Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Мини киш със спанак

Мини киш със спанак

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Мини киш със спанак2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Мини спаначен киш, с който може да демонстрирате гостоприемство, класа и отличен кулинарен вкус"

Необходими Продукти

  • спанак - 450 г
  • сметана - 100 мл
  • фета - 200 г (друго по желание)
  • яйца - 2 бр.
  • джоджен - 2 стръкчета пресен
  • индийско орехче - 1 щипка
  • козе сирене - 100 - 150 г меко за мазане
  • черен пипер
  • сол - 1/2 ч.л.
  • чубрица - 1 щипка или сминдух
  • чесън - 1 скилидка, на ситно
  • лук - 1 бр. малка глава
  • брашно - 250 г + още малко за точенето
  • тестото
  • мазнина - 1 ч.ч. (100 - 150 г) зехтин или масло*
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - 4 - 6 с.л. леденостудена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо замесвам тестото за кратко с маслото (нарязано на кубчета и току-що извадено от хладилника ) или зехтина/ сол, щипка сминдух, моята тайна за аромат на тестото - винаги го ароматизирам със сминдух. Написах и чубрица, защото е много добре и с нея.

Увивам в прозрачно фолио и го слагам в хладилника за около 1 час. Когато се стегне, разточвам, като дебелината на листа се старая да е около сантиметър и половина най-много (колкото по-тънко, толкова по-добре), изрязвам кръгчета малко по големи (с един сантиметър) от формичките.

Поставям ги в намаслените форми и леко притискам, изтеглям до половината на стената на формата, лесно е, не се притеснявайте.

Поставям формата (формите) на хладно във хладилника, ако не съм приготвила предварително плънката. Дори да не спазите това, пак ще станат хубави!

Приготвям плънката, като задушавам в тигана зехтинa със скилидката чесън и малката глава лук, за секунди да се ароматизира и да не изгори чесънът, добавям измития и нарязан спанак (или размразения такъв предварително), черния пипер, индийското орехче, задушавам да остане на мазнина (става за около 5 мин).

Дърпам настрана, изчаквам леко да изстине, добавям сметаната - 100 мл, сиренето и яйцата, пресния джоджен, разбърквам. Може да замените с кисело мляко, и с двата варианта съм приготвяла, стават много вкусни.

Разпределям плънката с лъжица върху тестото във формичките. Изпичам в предварително загрята на 180 градуса фурна, не много силна. Когато са готови, оставям да се охладят. Шприцовам козето сирене върху тях.

Пригответе за гости за закуска, много са лесни и вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: