Начин на приготвяне
Първо замесвам тестото за кратко с маслото (нарязано на кубчета и току-що извадено от хладилника ) или зехтина/ сол, щипка сминдух, моята тайна за аромат на тестото - винаги го ароматизирам със сминдух. Написах и чубрица, защото е много добре и с нея.
Увивам в прозрачно фолио и го слагам в хладилника за около 1 час. Когато се стегне, разточвам, като дебелината на листа се старая да е около сантиметър и половина най-много (колкото по-тънко, толкова по-добре), изрязвам кръгчета малко по големи (с един сантиметър) от формичките.
Поставям ги в намаслените форми и леко притискам, изтеглям до половината на стената на формата, лесно е, не се притеснявайте.
Поставям формата (формите) на хладно във хладилника, ако не съм приготвила предварително плънката. Дори да не спазите това, пак ще станат хубави!
Приготвям плънката, като задушавам в тигана зехтинa със скилидката чесън и малката глава лук, за секунди да се ароматизира и да не изгори чесънът, добавям измития и нарязан спанак (или размразения такъв предварително), черния пипер, индийското орехче, задушавам да остане на мазнина (става за около 5 мин).
Дърпам настрана, изчаквам леко да изстине, добавям сметаната - 100 мл, сиренето и яйцата, пресния джоджен, разбърквам. Може да замените с кисело мляко, и с двата варианта съм приготвяла, стават много вкусни.
Разпределям плънката с лъжица върху тестото във формичките. Изпичам в предварително загрята на 180 градуса фурна, не много силна. Когато са готови, оставям да се охладят. Шприцовам козето сирене върху тях.
Пригответе за гости за закуска, много са лесни и вкусни.