Начин на приготвяне
Първо, нарязвам заека на порции, измивам го добре, поставям го за минута-две в много гореща вода, подсушавам и го намазвам със зехтин, сол, нарязаните ситно скилидка чeсън, 1 клонка розмарин, салвия (ако е суха 1 ч.л.), черен пипер.
Оставям го да се маринова малко, около 30 мин (но не е задължително, приготвяла съм и без да изчаквам, когато е във тенджера, се сготвя прекрасно, поема ароматите добре).
Поставям на котлона тенджерата под налягане, слагам 4 с.л. зехтин (екстра върджин).
Нарязвам останалия розмарин, обелена скилидка чесън и цял дафиновия лист; слагам подправките в тенджерата под налягане на слаб котлон, затоплям, да си пуснат ароматите (не пържете зехтина особено - Екстра върджин е) на слаб котлон за 2-3 минути.
Междувременно обелвам лука и го нарязвам на филийки: подправям със салвия и прехвърлям в тенджерата, задушавам лука да омекне заедно със 4 скилидки чесън, прибавям виното и сушени манатарки - за две минути се редуцира и идва ред на порциите заек.
Нареждам парчетата в тенджерата, разбърквам, заливам с бульона, прибавям маслините, босилек и гъбите пачи крак цели, затварям тенджерата.
Задушеният заек се готви 35-40 мин на средна степен на котлона (не бързам да готвя на силен котлон). Докато изчаквам да се сготви заекът, приготвям гарнитурата от три моркова /почистени и нарязани на колелца, две червени пиперки /нарязани на ивици (около два сантиметра), разпределям в тавичка, напръсквам със зехтин и запичам във фурната (готови са за около 25 минути но зависи от фурната).
Когато заекът и зеленчуците са готови, ги смесвам при сервиране (както е на снимката), овкусявам със лимон.
Поръсете задушения заек с босилек или магданоз, което ви харесва повече. Ако желаете гарнитура, сварете картофки, нарязани на кубчета, и овкусени със зелени подправки и зехтин.
По този начин приготвен заекът е много лесен и вкусен.
Приятно приготвяне и хапване!