Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Класически миди по френски

Класически миди по френски

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Класически миди по френски
Снимка: Ivelina
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Изненадайте гостите си с нещо много специално от сърце - миди по френски по класическа рецепта"

Необходими Продукти

  • миди - 16 бр. или 700 г (за 2 порции) лук - малка глава кромид или шалот
  • бялo вино - 150/200мл
  • целина - 2 - 3 стръка листа
  • магданоз - 4 стръка пресен (колкото ви харесва)
  • лучена трева - за поръсване
  • дафинов лист - 2бр (подсилва естествения аромат на мидите)
  • черен пипер
  • краве масло - 2 с.л. или зехтин
  • течна сметана - 250 мл за готвене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почиствам старателно мидите и ги измивам с вода. Не ползвам сол при готвенето!

Нарязвам ситно лука. Задушавам в дълбок тиган с кр. масло (зехтин ) лука - да остане бял (не златист), добавям черен пипер, дафинов лист и изсипвам бялото вино.

За една-две минути редуцирам и добавям мидите, задушавам ги за около 8 минути, когато са готови, ги изваждам от тигана и оставям в съд с капак.

Отделям едната черупка от мидите, като ги оставям само с еднатa черупка (по естетични и лесни за консумация). В съда с виното, в които съм ги готвила, добавям сметаната, клонките целина и магданоз.

Задушавам на бавен котлон да се сгъсти и овкуси сметаната. След около 10 мин. е готова. Изваждам клонките целина и магданоз от соса.

Сервирам, като първо поставям мидите в чинията заливам със соса, поръсвам с магданоз, лучена трева и парченце лимон.

Друг вариан: Можете да приготвите и без да вадите мидите от тигана, като добавите сметаната, нарязаните магданоз и целина задушавате, но правите соса по рядък, увеличавате виното с 50 мл.

Сервирате втория вариант с франзела за топене в сосчето. Приготвих първия вариант по изискан за специални гости!

Приготвени така мидите са невероятно вкусни, запомнящи се!

Класическите миди по френски са баланс на вкус и полезно съчетаване на протеин от мидите и мазнини от сметаната!

Гарнитурата за мидите със сметанов сос е обикновено пържени картофки или франзела, препечена със сирена - и разбира се салата по ваш вкус!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: