Начин на приготвяне
Почиствам старателно мидите и ги измивам с вода. Не ползвам сол при готвенето!
Нарязвам ситно лука. Задушавам в дълбок тиган с кр. масло (зехтин ) лука - да остане бял (не златист), добавям черен пипер, дафинов лист и изсипвам бялото вино.
За една-две минути редуцирам и добавям мидите, задушавам ги за около 8 минути, когато са готови, ги изваждам от тигана и оставям в съд с капак.
Отделям едната черупка от мидите, като ги оставям само с еднатa черупка (по естетични и лесни за консумация). В съда с виното, в които съм ги готвила, добавям сметаната, клонките целина и магданоз.
Задушавам на бавен котлон да се сгъсти и овкуси сметаната. След около 10 мин. е готова. Изваждам клонките целина и магданоз от соса.
Сервирам, като първо поставям мидите в чинията заливам със соса, поръсвам с магданоз, лучена трева и парченце лимон.
Друг вариан: Можете да приготвите и без да вадите мидите от тигана, като добавите сметаната, нарязаните магданоз и целина задушавате, но правите соса по рядък, увеличавате виното с 50 мл.
Сервирате втория вариант с франзела за топене в сосчето. Приготвих първия вариант по изискан за специални гости!
Приготвени така мидите са невероятно вкусни, запомнящи се!
Класическите миди по френски са баланс на вкус и полезно съчетаване на протеин от мидите и мазнини от сметаната!
Гарнитурата за мидите със сметанов сос е обикновено пържени картофки или франзела, препечена със сирена - и разбира се салата по ваш вкус!