Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Миди Aла крем по френски

Миди Aла крем по френски

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Миди Aла крем по френски
Снимка: Ivelina
1 / 2
17/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Вкусни миди потопени в нежен сметанов крем по оригинална френска рецепта!"

Необходими Продукти

  • миди - 2 кг
  • чесън - 3 бр. скилидки
  • зелен лук - 2 бр.
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • сметана - 250 мл прясна
  • магданоз - 1 връзка
  • масло - 30 г
  • мащерка - 2 стръка
  • черен пипер - прясно смлян, на вкус
  • чили - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата миди Ала крем е със сметана, води началото си от френската кухня. Това е вкусна рецепта с миди, подходяща за вечеря с приятели, предястие или второ оригинално ястие.

Ако обичате макарони, можете да ги комбинирате. Това е една от рецептите за предястие, която дори децата може да харесат, ако приготвите миди със сметана за тях, може би ще замените бялото вино с вода. Рецептата никак не е трудна, опитайте!

На първо място измийте и почистете мидите, за да премахнете всички натрупвания, тази операция може да отнеме известно време, дори и час.

Изсипете мидите в голям тиган, без да добавяте никакви подправки, сложете тигана на силен огън и го покрийте.

Гответе мидите в продължение на няколко минути, като налеете виното. Като видите, че мидите започнат да се отварят, продължете да готвите, докато всички са отворени, или поне почти всички (тези които не се отворят, изхвърлете).

Извадете мидите от тигана, като извадите тези, които не са се отворили, филтрирайте течността от готвене и запазете половината от нея.

Обелете чесъна и го наситнете, измийте и нарежете лука на кръгчета.

Измийте и магданоза и го добавете.

Сотирайте чесъна и просения лук на средно силен огън с маслото и малко черен пипер (прясно смлян)

Увеличете котлона и добавете мидите с течността за готвене, гответе две минути, след което отцедете.

Сложете течността за готвене от мидите да заври и добавете сметаната, продължете готвенето на силен огън, така че да намалите соса до половината.

Сол, само ако е необходимо, защото течността за готвене вече е солена, и добавете мидите в тенджерата. Оставете да се овкуси за 1 минута и поръсете с нарязан магданоз.

Сервирайте мидите със сметаната много горещи. Ако желаете, добавете за разкош стотина грама коктейлни скариди към соса!

Варианти

Най-изисканият вариант, който можем да препоръчам, е да добавите шафран към сметана или дори по-добре къри, ако обичате пикантни ястия. В това отношение дори чилито би могло да послужи за целта. Друго нещо, което ви предлагам, е да добавите сока на лимон за още по-свежо ястие. Можете да замените лука с праз или да използвате шалот вместо чесън и зелен лук. След това още една вкусна идея е да добавите малко пармезан.

Ако не знаете, мидите са много готвена храна, както във Франция, също и в Белгия, където често се комбинират с пържени картофи, което препоръчваме и в този случай, особено за деца. И накрая, за да бъдете леки, тъй като мидите със сметана са малко калорични, можете да изберете зеленчуци на пара.

За това ястие с миди препоръчвам пенливо вино с мехурчета, като се има предвид и френският произход на рецептата и изискаността на същия деликатен и свеж вкус. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
Това е повече от фантастично!
17.07.2020 15:45
1
1
Покажи всички подкоментари