Бабините Сливенски Милинки

Росица ПетроваРосица ПетроваИноватор263841632
02/09/2019
"Чували ли сте приказката за Бабините Сливенски Милинки - тя е от онези, които се разказват само с пълна уста "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 622
  • Преглеждания за месеца6621
  • Преглеждания за седмицата917
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • вода - 100 мл
  • прясно мляко - 200 мл (може и вода)
  • мая - 25 г прясна (1/2 кубче)
  • сол - 1/2 ч л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • мас - 1 с.л. (пълна)
  • олио - 1 с.л.
  • за намазване
  • мас - 1 с.л. (пълна)
  • масло - 100 г
  • брашно - 2 с.л. (пълни)
  • вода - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата и разтворете в нея маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете сместа да шупне.

Пресейте брашното и солта. Направете кладенче и добавете активираната мая, прясното мляко (може да го замените с вода) и олиото.

Замесете меко и нелепнещо тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си. Ще отнеме 30-40 минути в зависимост от топлината на помещението.

Разтопете 1 с.л. свинка мас и прибавете олиото.

От готовото тесто късайте малки късчета. Оформете ги на топчета с намазнени ръце и ги потапяйте в смесените мас и олио. Ще се получат между 80 и 100 бр. малки хапки.

Нареждайте ги в намаслена тава (30 см), не много плътно едно до друго, защото ще втасват отново.

През това време си пригответе сместа за намазване. В касерола разтопете маслото и свинската мас. Оставете да се охлади и прибавете брашното, щипка сол и 1 с л. вода. Разбъркайте всичко добре.

Разбийте яйцето и добавете и него.

С тази смес намажете обилно милинките.

Печете сливенските милинки в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, докато добият приятен загар.

Още горещи, поръсете бабините сливенски милинки обилно с пудра захар.

По тази рецепта приготвяме Сливенските милинки повече от 50 години. Предава се от поколение на поколение.

Надявам се и на вас да ви хареса!

Добър апетит!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар