Бабините Сливенски Милинки

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
343
3k
2k
1k
4
02/09/2019
"Чували ли сте приказката за Бабините Сливенски Милинки - тя е от онези, които се разказват само с пълна уста "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо13 804
  • Преглеждания за месеца123
  • Преглеждания за седмицата21
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата и разтворете в нея маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете сместа да шупне.

Пресейте брашното и солта. Направете кладенче и добавете активираната мая, прясното мляко (може да го замените с вода) и олиото.

Замесете меко и нелепнещо тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си. Ще отнеме 30-40 минути в зависимост от топлината на помещението.

Разтопете 1 с.л. свинка мас и прибавете олиото.

От готовото тесто късайте малки късчета. Оформете ги на топчета с намазнени ръце и ги потапяйте в смесените мас и олио. Ще се получат между 80 и 100 бр. малки хапки.

Нареждайте ги в намаслена тава (30 см), не много плътно едно до друго, защото ще втасват отново.

През това време си пригответе сместа за намазване. В касерола разтопете маслото и свинската мас. Оставете да се охлади и прибавете брашното, щипка сол и 1 с л. вода. Разбъркайте всичко добре.

Разбийте яйцето и добавете и него.

С тази смес намажете обилно милинките.

Печете сливенските милинки в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, докато добият приятен загар.

Още горещи, поръсете бабините сливенски милинки обилно с пудра захар.

По тази рецепта приготвяме Сливенските милинки повече от 50 години. Предава се от поколение на поколение.

Надявам се и на вас да ви хареса!

Добър апетит!

Компактен оранжев пластмасов поднос 34 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен оранжев пластмасов поднос 34 см
4.87 лв.
Виж ››

Практичен пластмасов поднос в приятен оранжев цвят, който има широко приложение в домакинството.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар