Начин на приготвяне
Затоплете водата и разтворете в нея маята, захарта и 2 с.л. от брашното. Разбъркайте и оставете сместа да шупне.
Пресейте брашното и солта. Направете кладенче и добавете активираната мая, прясното мляко (може да го замените с вода) и олиото.
Замесете меко и нелепнещо тесто. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си. Ще отнеме 30-40 минути в зависимост от топлината на помещението.
Разтопете 1 с.л. свинка мас и прибавете олиото.
От готовото тесто късайте малки късчета. Оформете ги на топчета с намазнени ръце и ги потапяйте в смесените мас и олио. Ще се получат между 80 и 100 бр. малки хапки.
Нареждайте ги в намаслена тава (30 см), не много плътно едно до друго, защото ще втасват отново.
През това време си пригответе сместа за намазване. В касерола разтопете маслото и свинската мас. Оставете да се охлади и прибавете брашното, щипка сол и 1 с л. вода. Разбъркайте всичко добре.
Разбийте яйцето и добавете и него.
С тази смес намажете обилно милинките.
Печете сливенските милинки в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути, докато добият приятен загар.
Още горещи, поръсете бабините сливенски милинки обилно с пудра захар.
По тази рецепта приготвяме Сливенските милинки повече от 50 години. Предава се от поколение на поколение.
Надявам се и на вас да ви хареса!
Добър апетит!
Коментари