Начин на приготвяне
Маята се разтваря в леко затоплената вода и се оставя за 2-3 минутки, не е нужно да чакате да шупва.
Брашната се пресяват в купа, смесват се със солта и към тях се налива водата с мая и зехтин.
Всичко се разбърква и се прехвърля на набрашнен плот и се измесва гладко и еластично тесто. Брашно, се добавя по малко в процеса на месене, само колкото е необходимо, за да не ви лепне.
Тестото за пица се оформя на топка и се връща в купата, която предварително се намазнява. Покрива се с чиста кърпа и се оставя за 40 минути да втаса и удвои обема си.
Фурната се пуска да загрее до 200 градуса. От втасалото тесто се разточва тънък блат за пица. Може да е с формата на тавата, в която ще печете - кръгла или правоъгълна, както и може да оформите две-три по индивидуални малки пици.
Намажете с доматен сос, поръсете с риган, сирената моцарела и ементал - настъргани, и сметаната.
Отгоре разпределете бекона на кубчета или тънки ленти и натрошете синьото сирене. Можете да слагате количества, каквито ви допадат в зависимост от това дали обичате по фина или по-богата плънка.
Изпечете пицата за около 15 минути или докато почервенее по ръбчетата.
Поднесете пица със сметана, бекон и сирена топла и нарязана на правоъгълни или триъгълни парченца.
Добър апетит!