Начин на приготвяне
За да се получи пухкаво тесто, пресяваме със сито цялото брашно поне два пъти - така влиза въздух в него. В дълбока купа с половината хладка вода се разтваря маята, добавя се зехтинът, захарта и се разбърква хубаво. Постепенно се добавя брашното, останалата хладка вода и най-накрая солта.
Сместа се размесва до получаването на хубаво меко тесто и се прехвърля в намазана със зехтин купа, завива се с кърпа или стреч фолио (за да не се получи корава коричка), оставя на топло за около 40 минути да втаса и набухне.
След като бухне тестото се разделя с нож на 6 равни части и отново се размесва всяка част хубаво с брашно (колкото поеме). Поръсват се отгоре с брашно и се оставят за още 15 минути. За 1 голяма пица е необходима една топка, другите се прибират в хладилника. В случая аз разрязах едната топка на 3 части, от които приготвих 3 по-малки и по-тънки хрупкави пици.
Разточваме една по една трите пици върху набрашнен плот, като гледаме да станат по-тънки, за да бъдат и по-хрупкави. Прехвърляме всяка в предварително намазана с олио и поръсена с брашно тавичка.
Пресоваме обелената скилидка чесън, смесваме я с доматеното пюре и зехтина и намазваме пиците, като оставяме краищата непокрити. Бекона и шунката нарязваме на парчета. Нареждаме отгоре, поръсваме с настъргания микс от сирена и кашкавал.
Почистваме зелените чушки от семената и дръжките, нарязваме ги на кръгчета и подреждаме най-отгоре върху пиците.
Поръсваме с тънка струйка зехтин или олио и добавяме подправките за пиците - щипка сух риган и черен пипер. Печем пиците една по една за кратко в предварително нагорещена на МАХ фурна (според възможността на фурната), на средна решетка и включен вентилатор до готовност.
Поднасяме пиците горещи, нарязани на парчета и с добре охладена биричка или бяло винце! Добър апетит! Хрупкавата домашна пица със зелени чушки, сирена и бекон е много вкусна.