Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Лютеница по стара рецепта

Лютеница по стара рецепта

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Лютеница по стара рецепта
Снимка: Иван Кацаров
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
420 мин.
Порции
30
"Изпитаните рецепти за приготвяне на лютеница са толкова ценни, че се предават по наследство като истинско съкровище"

Необходими Продукти

  • чушки - 20 кг червени
  • домати - 10 кг зрели
  • патладжани - 5 кг
  • моркови - 2 кг
  • лук - 1 кг стар
  • чесън - 1 глава
  • оцет - 300 мл (винен)
  • чубрица - 1 суп. лъж. (ронена)
  • риган - 1 суп. лъж.
  • черен пипер - 1 суп. лъж. (млян)
  • кимион - половин суп. лъж. (млян)
  • люти чушки - 3 - 4 - 5 броя (по желание)
  • захар - 300 г
  • сол - 200 г (или повече, според вкуса)
  • олио - 1 литър
  • хляб - 1 филия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е на прабаба ми Зойка от пловдивското село Труд, която е родена 1914 г. и казваше, че я знае от своята баба.

След смъртта на баба ми Цветана (нейната дъщеря), през 2000 г., бяхме спрели да правим всякакви зимнини, но тази година с майка ми и баща ми отворихме стария тефтер и направихме лютеницата. Беше малък празник...

1. Чушките се изпичат на чушкопек, тенекия, котлон или каквото има под ръка. Поставят се в съд и се похлупват с капак, за да се задушат и белят по-лесно. Може и в найлонов плик. След това се белят, отстраняват се семките и се оставят да се отцедят.

2. Патладжаните също се изпичат, задушават се под капак и се белят.

3. Морковите се белят и се сваряват.

4. Чушките, патладжаните и морковите се мелят на месомелачката на най-ситната решетка. Може и в блендер, разбира се, но прабаба ми нямаше блендер...

5. Доматите се мелят с машинка за отстраняване на люспите и семките и според вида на машинката понякога се налага отделените люспи и семки да се смелят отново през машинката, за да се отдели хубаво месото.

6. Доматеният сок се слага да се изварява и се бърка непрекъснато, за да не загори.

7. Половин час след като сме сложили доматите се добавя към тях старият лук, който е настърган на ренде или на много ситно в блендера (разбрахме се, че прабаба ми нямаше блендер). Продължаваме да бъркаме.

8. Когато доматите са редуцирали количеството си, към тях се добавят смлените чушки, патладжани, моркови и счукания чесън (или през преса) и изваряването при непрекъснато бъркане продължава. Тук е моментът, в който се добавят и ситно нарязаните люти чушки и оцетът.

9. Подправките (чубрица, риган, черен пипер, кимион) се мелят на ситно в кафемелачка и се добавят към лютеницата. Прибавяме захарта и солта.

10. Олиото се загрява в тенджера и се пуска 1 филия хляб да се изпържи. Когато хлябът стане златист се изважда, а олиото на тънка струя се добавя към лютеницата при непрекъснато бъркане, за да се усвои добре.

11. Лютеницата е готова, когато при бъркане остава пътечка по дъното на тавата.

Затваря се в бурканчета, които се варят за капак (след завиране на водата) 10 - 15 мин. Вадят се и се обръщат с капачката надолу.

От дадените количества продукти се получава около 13 - 14 кг лютеница (в зависимост до каква гъстота е изварявана). Всъщност излязоха 30 бурканчета от по 300 мл и 12 бурканчета от по 400 мл.

Успех и да ви спори !

Ако обичаш домашно приготвената лютеница, опитай непременно и рецептата ни за лютеницата по 100-годишна рецепта или класическата лютеница на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
58
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Всичко стана бомба!Само разделих количеството на три пъти))))
04.09.2023 21:28
1
Анонимен
Анонимен
И защо е тоя винен оцет ?
Лютеница с оцет...Ужас !
21.08.2021 14:15