Начин на приготвяне
За да приготвите блата за този киш, сипете в купа брашното и към него нарежете на парченца студеното масло. Втривайте с пръсти до получаване на трохи.
Добавете бакпулвера, солта и захарта и разбъркайте, след това налейте водата и чрез нея съединете трохите в гладко тесто. Ако е нужно, сипете още от водата, за да стане лесно за манипулация, меко, но не прекалено.
Разточете тестото върху пласт хартия за печене. Трябва да се получи много тънък, кръгъл блат. Поставете директно в тавичка с дм. 27-28 см, като подгънете и покриете плътно и стените и доколкото стига височината на кората. Това е лесният начин, но може и да разточите блата върху набрашнен плот и после внимателно, без да го разкъсате, да го положите във форма за киш, покривайки и притискайки добре дъното и стените. Не че този начин е труден, просто съществува опасност при прехвърлянето тънкият блат да се прокъса. Ако това се случи, преди да разточите на ново оставете тестото да стегне малко в хладилник - 10 минутки, покрито със стреч фолио.
Надупчете с вилица стените и дъното на блата и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.
През това време загрейте половината мляко с маслото на слаб огън - 80 градуса. В останалото мляко разбийте брашното - ако кашичката е твърде гъста, разредете с още малко мляко и налейте на струйка към течността на котлона. Сложете солта и пипера и варете при непрестанно разбиване 8-10 минути.
По някаква причина тук в тази смес в оригиналната рецепта се слага 1 к.л. бакпулвер. Каква роля играе точно, не мога да преценя, но сложих.
Направете го и вие, ако желаете, макар да не съм го упоменала в продуктите за плънката.
Разбийте яйцата и сипете към топлата леко кремообразна смес и веднага разбъркайте. Уверете се предварително, че температурата не е надвишила 80 градуса, за да не се пресекат яйцата.
Към всичко това сложете бекона на кубчета и излейте цялата смес във ваничката образувана от блата. Поръсете със Ементал или друго меко сирене, предварително настъргано. Отгоре подредете домат, нарязан на тънки кръгчета и върху него още Ементал.
Върнете във фурната за още 15 минути на същата температура -180 градуса, после вдигнете до 200-205 за кратко, докато се получи приятен загар и плънката се навдигне и стане пухкава.
Поднесете този киш с бекон и домати топъл, невероятно кремообразен е и много вкусен!
Добър апетит!