Начин на приготвяне
Бамята се накисва за половин-един час в студена вода с оцет, след което се обтрива със сол и се изплаква под чешмата.
Отрязват се дръжките ѝ, но не от дъно, за да не пусне много слуз при готвенето.
На котлона се слага мазнина, в която на слаб огън се задушават нарязаните на ситно лук и морков.
Когато са готови, към тях се добавят червеният пипер и брашното и се разбъркват за не повече от минута.
Долива се вода и се слагат нарязаните на кубчета картофи.
Яхнията трябва да поври 10-15 минути и едва тогава се добавя бамята.
Тя се сварява много бързо, особено ако е млада.
Добавят се солта, черния пипер, а магданозът се поръсва, след като яхнията от картофи и бамя е готова и котлонът бъде изключен.