Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Гъста яхния от картофи и бамя

Гъста яхния от картофи и бамя

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
37191711
Гъста яхния от картофи и бамя
Снимка: Кристина Бонева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • бамя - 300 г
  • картофи - 500 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • олио
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бамята се накисва за половин-един час в студена вода с оцет, след което се обтрива със сол и се изплаква под чешмата.

Отрязват се дръжките ѝ, но не от дъно, за да не пусне много слуз при готвенето.

На котлона се слага мазнина, в която на слаб огън се задушават нарязаните на ситно лук и морков.

Когато са готови, към тях се добавят червеният пипер и брашното и се разбъркват за не повече от минута.

Долива се вода и се слагат нарязаните на кубчета картофи.

Яхнията трябва да поври 10-15 минути и едва тогава се добавя бамята.

Тя се сварява много бързо, особено ако е млада.

Добавят се солта, черния пипер, а магданозът се поръсва, след като яхнията от картофи и бамя е готова и котлонът бъде изключен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: