Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Гъста яхния от боб или леща

Гъста яхния от боб или леща

Гъста яхния от боб или леща
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Гъста яхния от боб или леща - вкусна, засищаща и богата на зеленчуци."

Необходими Продукти

  • боб - 1 ч.ч.
  • леща - 1 ч.ч.
  • лук - 1 бр.
  • чушки - 1/2 бр. червена и зелена
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1 стрък
  • паста - талиатели или др.
  • сол
  • черен пипер
  • куркума
  • джоджен
  • девесил
  • доматено пюре 2 с.л.
  • За запръжката
  • червен пипер - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете боба за яхнията от вечерта. Сутринта го измийте добре и сложите в тенджера под налягане . Налейте вода и сварете за 20 мин. Изключете, излейте водата и го измийте.

Отново го сложете в тенджерата, но този път добавете и лещата. Затворете и варете 10 минути.

Обелете и нарежете зеленчуците. Нарежете ги на дребно. Сложете ги в тенджерата. Затворете и варете 10 минути. Изпуснете парата и отворете. Сложете талиателите, подправките и доматеното пюре. Отново затворете и варете за още 10 минути.

През това време направете запръжката.

В тиган сложете малко зехтин и добавите червения пипер, а след няколко минути и брашното. Сложете запръжката при боба при непрекъснато бъркане. Сварете за 1-2 минути и изключете.

Тази идея за гъста яхния от боб или леща е много вкусна и засищаща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: