Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Телешко бонфиле задушено

Телешко бонфиле задушено

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Телешко бонфиле задушено2 / 2
14/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Висш пилотаж в кулинарията - телешко бонфиле, с което всеки ден се превръща в празник"

Необходими Продукти

  • телешко бонфиле - 1.5 - 3 кг (да не надвишава 3 кг)
  • сол
  • черен пипер
  • розмарин - 1 - 2 бр. клончета
  • краве масло - 2 - 3 с.л.
  • зехтин - 2 - 3 с.л. екстра върджин
  • бяло вино - 1 ч.ч. (150 - 200 мл)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвянето му не е трудно. То е едно от онези ястия, които се приготвят по специални поводи. За този начин на приготвяне ни трябва само сол, черен пипер и клонче от розмарин и телешко месо - бонфиле, известно със своята нежност и сочност.

Приготвям го по най традиционния начин: запечатвам в тиганa от двете страни да се зачерви и след това слагам във фурната да се пече за няколко минути. Но това, което отличава печено контрафиле със сол и черен пипер от останалите варианти, е ароматът на розмарин, който му придава свеж и по-особен вкус.

Готвенето на телешкото филе е кратко, така че месото да остане вътре розово и нежно.

Приготвяне на печено филе. Вързвам телешкото филе с кухненски конец и добавям няколко стръка розмарин, за да го овкуси.

В тиган, подходящ и за фурната, изсипвам маслото 2-3 бучки, 2 супени лъжици зехтин от екстра върджин и добавям месото. Внимателно го запечатвам от всички страни, след което добавям чаша бяло вино.

Задушавам с виното, докато алкохолът да се изпари на силен огън. Добавям сол и черен пипер на вкус и се поставям във фурната за 30 минути при 200°C.

В края на готвенето оставям да почине няколко минути, след което нарязвам филето на филийки и подреждам върху чинията за сервиране.

Преди сервиране поливам филийките телешко бонфиле задушено със сос от печенето на филето. Това е традиционен начин за приготвяне на бонфиле с розмарин в Италия.

Печеното телешко бонфиле сервирам с гарнитура от зеленчуци като грах в масло, класически картофи или както аз във случая с батати /сладки картофи/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: