Начин на приготвяне
Гулашът произлиза от Унгария и се развива като вкусове от държавите в съседство, както е и с полския гулаш, който се приготвя и със свинско и с телешко месо. Рецептата, която споделям, приготвих с телешко месо.
Приготвям си продуктите за полския гулаш, като първо нарязвам месото на хапки (размер какъвто всеки желае), нарязвам главите кромид лук на не много ситно.
Вземам тенджерата, в която ще готвя полския гулаш, слагам на котлона, изсипвам лука и го запържвам добре да порозовее.
След като е добре запържен и задушен, добавям нарязаното на хапки месо, разбърквам, намалявам котлона на средна степен и задушавам лука и месото 20 минути.
Когато минат двайсетте минути, добавям нарязаните скилидки чесън, пресните червени люти чушки, предварително стрити в хаванче.
В друг малък тиган изсипвам 1 с.л. олио и добавям двете супени лъжици сладък червен пипер, леко да се запържи, без да прегаря (за секунди се поставя в загрятото олио), изсипвам запръжката в тенджерата, разбърквам, добавям виното и бульона (водата) да покрие месото.
Продължавам готвенето, като намалявам котлона вече на слаба степен за два часа. Месото е готово крехко с чудесна консистенция на соса.
Гулашът се сервира с варени картофи или картофено пюре, качамак, кнедли или пък като самостоятелно ястие с хляб.
Пригответе си гулаша по полски без прекалено много подправки с чудесен вкус !