Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Сладкиш със смокини и извара

Сладкиш със смокини и извара

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сладкиш със смокини и извара
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Обещаваме, че ще е много хубав, обещаваме, че много ще ви хареса и хич не може да обещаем, че няма да го изядете целия на един дъх"

Необходими Продукти

  • смокини - 10 бр. големи
  • извара - 250 г
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 80 г
  • захар - 200 г пудра+ 3 - 4 с.л. кристална за смокините
  • бадеми - 200 г смлени на брашно
  • масло - 190 г меко, стайна температура
  • сол - 2 щипки
  • бакпулвер - 10 г
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете лимоновата кора при пудрата захар и разбъркайте. Използвайте за целта фино ренде за цитруси и се старайте да стържете само жълтата част.

В купа смесете 20 г от маслото, 60 г от лимоновата захар и щипка сол със фино смлените бадеми. Получените трохи разпределете в кръгла форма с диаметър 22-24 см, покрита с хартия за печене и добре намазнена (хартията). Притискайте и заравнявайте с обратната страна на лъжица или с пръсти до получаване на блат. Приберете в хладилник.

Нарежете смокините, поръсете с кристалната захар и ги сложете на умерен огън, докато омекнат- около 15 минути.

Разделете белтъците от жълтъците на трите яйца. Разбийте белтъците със щипка сол и постепенно към тях сипвайте и още 30 г от лимоновата пудра захар. Заделете настрана белтъчния сняг.

В отделна купа разбийте мекото масло с останалата захар, и жълтъците докато станат на пухкав крем. Добавете изварата, а след кратко разбиване и брашното и бакпулвера. Разбъркайте до хомогенност.

Сипете маслената смес към пухкавите белтъци, но го правете на части, разбърквайки внимателно с дървена лъжица, за да се хомогенизира всичко, но да остане пухкаво.

Извадете формата с блата от хладилника и сипете половината смес за тортата. Подредете плътно парченца сочни смокини и сосче, което са отделили при варенето (трябва да са изстинали). Завършете с остатъка от сместа, като разпределите равномерно върху плодовете.

Печетесмокиновия сладкиш в загрята на 160 градуса фурна на, най-долната решетка, за 50 минути.

Готовия сладкиш оставете за 1 час в загасената фурна, без да отваряте вратичката. Охладете за 3 часа в хладилник, преди да нарежете и се насладите на този разкош!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: