Хляб с пълнозърнесто брашно и кисело мляко

21/09/2019
"Във всеки дом и на всяка трапеза има място да вкусен и полезен хляб с пълнозърнесто брашно "
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо462
  • Преглеждания за месеца270
  • Преглеждания за седмицата91
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте и оставете да шупне за 10 минути.

2. Пресейте брашната в купа, смесете със солта и в средата направете кладенче. В него сипете шупналата мая и гъстото кисело мляко.

3. Бъркайте с шпатула или дървена лъжица, докато всички съставки се съединят, а след това прехвърлете на набрашнен плот и омесете гладко и еластично тесто. Дори и да лепне съвсем малко, не слагайте прекалено брашно, защото тестото трябва да е по-скоро меко.

4. Върнете в купата като я намазните леко и покрийте с чиста кърпа. Оставете така да втаса за 1 час. Нека хубаво бухне и утрои обема си.

5. Втасалото тесто разточете леко върху плота, поръсен с ленено семе. Навийте и подгънете краищата навътре, оформяйки продълговато хлебче. Сложете го във правоъгълна форма за кейк с вместимост 1.5 л., предварително намазнена или покрита с хартия за печене. Покрийте отново за още 30-40 минути. Когато видите, че хлябът е бухнал и повдига кърпата, премахнете я, за да си расте и бухва без препятствия - още 10-15 минути в топло помещение и далеч от пряка светлина или течения.

6. Загрейте фурната до 200 градуса и печете до леко златиста коричка на най- долната решетка. Нашият хляб с пълнозърнесто брашно и кисело мляко е готов!

7. Охладете хлябът върху решетка и когато е напълно изстинал, го нарежете на филийки и поднесете.

Мек, вкусен и пухкав хляб, идеален за сандвичи.

Добър апетит!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар