Мляко с ориз на фурна (по турски)

ГабриелаГабриелаЧирак24295
24/09/2019
"Това далеч не е обикновеното мляко с ориз, което сте хапвали досега, опитайте - очаровани ще останете "
Приготвяне15 мин.
Готвене90 мин.
Общо105 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо610
  • Преглеждания за месеца411
  • Преглеждания за седмицата130
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма тенджера слагате ориза с две водни чаши вода и варите, докато оризът поеме добре от водичката.

Намалявате котлона на ниска степен и след това добавяте млякото и захарта, бъркате, докато захарта се разтопи.

Докато млякото с ориза ври, в друга купичка разбивате жълтъка с малко мляко и царевичното нишесте. Към купата със сместа добавяте малко от млякото с ориз и бъркате, за да не се пресече.

Добавяте още черпак от млякото към купичката и така, докато се темперира. След което добавяте жълтъка с нишестето на струйка към млякото с ориз.

Добавяте и ванилията и бъркате така още около 50-60 минути на ниска степен на котлона. Когато се сгъсти леко и опитате на вкус, сваляте от котлона и пълните с помощта на черпак в купички за печене. Аз ползвах малки бурканчета и формички за суфле.

В средно дълбока тавичка посреждате купичките и пълните тавата с вода, така че да покрие дъното на купичките (точно както крем карамел).

Пече се около 20 мин на 200°C. Трябва да хванат хубава златна коричка. Като се изпекат добре, ги вадите от тавата внимателно и ги оставяте настрана да изстинат. След това ги гложете в хладнилника.

В Турция поднасят млякото с ориз на фурна с начукани лешници. Аз ги хапвам и по български - с канела. Оставям избора на вас! И двата варианта са много вкусни.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар