Сладкиш със сини сливи и лимонова глазура

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
995
8k
3k
3k
1
26/09/2019
"Как ще познаете, че сладкишът е правен от майстор - по лимоновата глазура, разбира се "
Приготвяне30 мин.
Готвене50 мин.
Общо80 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо342
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 150 г
  • лимонова кора - настъргана кора от 1 бр.
  • яйца - 4 бр. разделени
  • сол - щипка
  • кремотартар - 1/2 ч . л.
  • захар - 100 + 70 г, кристал
  • зехтин - 180 мл
  • лимонов сок - 2 с. л.
  • ванилия - 1 с.л. , екстракт
  • лимонова есенция - 3 - 4 капки
  • сини сливи - 10 - 12 бр разполовени
  • Лимонова глазура
  • лимонов сок - 35 мл
  • пудра захар - 220 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 грaдуса;

Тортена форма с ринг с покрито дъно с хартия за печене и леко намаслено дъното и стените на формата. Диаметър 22-24 см.

В купа се смесва брашното и настърганата кора лимон. Оставя се настрана.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

В купа се разбиват белтъците с щипка сол. Постепенно се прибавя захарта от 70 г и по средата на разбиването се добавя и кремотартарът, за да уплътни белтъците. Разбиват се до твърди върхове. Оставят се настрана.

В купа се разбиват на висока скорост на миксера жълтъците с останалите 100 г захар, докато започне сместа да пада на панделка.

Намалява се скоростта на миксера и на струйка се прибавя зехтинът при непрекъснато разбиване. Следват 2 с.л. лимонов сок, ванилията и лимоновата есенция. Прибавя се брашното на порции и внимателно се разбърква отдолу нагоре с шпатула.

Прибавят се 1/3 от разбитите белтъци и внимателно се разбърква отдолу нагоре с шпатула. Следва нова порция белтъци, внимателно прибавени, и накрая цялата смес се изсипва в купата при останалите разбити белтъци. Разбърква се внимателно, за да не спадне обемът им.

Бакпулвер в сместа не се добавя, тази роля на набухвател играят твърдо разбитите белтъци. Сместа трябва да е лека, въздушна и пухкава. Изсипва се във формата.

Отгоре се подреждат в кръг разполовените сини сливи.

Сладкишът със сливи се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 45-50 мин или до суха клечка, поставена в средата на сладкиша.

Изважда се готовият сладкиш и бързо се приготвя лимоновата глазура, като се добави лимонов сок към пудрата захар и се разбърква до пълното ѝ разтваряне. Глазурата трябва да тече като лава.

Полива се топлата торта отгоре с лимоновата глазура. Оставя се напълно да се охлади и глазурата да стегне.

PS: Глазурата се поставя, без да се изважда сладкишът от формата, и се оставя така, докато кристализира добре.

Източник на този сладкиш със сини сливи и лимонова глазура: bg-bg.fasebook.com AngellovesCooking

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар