Кекс с орехов крокан и локум

Росица ПетроваРосица ПетроваИноватор283851732
30/09/2019
"Много сполучлив кекс, за който дълго говорят всички, които са го опитали "
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо794
  • Преглеждания за месеца715
  • Преглеждания за седмицата289
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, започнете с направата на крокана. В сух тиган запечете ореховите ядки за 2-3 минути, като разбърквате постоянно. След това прибавете към тях захарта и бъркайте, докато се карамелизират ядките. Внимавайте карамелът да не прегори, защото ще горчи. Изсипете върху хартия за печене и разстелете. Оставете крокана да се охлади, след това го начупете.

Ако са станали прекалено големи парчета, може да блендирате за кратко.

Нарежете локума на дребни парченца. Оваляйте ги в пудра захар, за да не залепнат едно за друго. Може да ползвате захарта от кутийката.

В купа разбийте яйцата със захарта и ванилиите на пухкав крем, докато захарта се стопи.

Прибавете на тънка струя олиото и отново разбъркайте. Смесете содата с киселото мляко. Прибавете и тях.

Пресейте брашното и го добавете на порции към сместа. Разбъркайте до хомогенност. Прибавете към сместа половината от крокана, 1/2 от локума и сушените плодове.

Намажете форма за кекс с меко масло и поръсете филирания бадем, така че да прилепне за маслото. След това изсипете кексовата смес. Отгоре поръсете с останалите крокан и локум. Леко притиснете навътре всяко парченце локум.

Сложете кекса в леко загряна фурна и печете 30-35 минути на 170 градуса до суха клечка. След изпичане оставете кекса във формата за 10 минути и след това го обърнете върху подходяща чиния или поднос.

Разрежете напълно охладен кекса с орехов крокан и локум.

Много ароматен кекс с богата плънка и вкусна, хрупкава коричка.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар