Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Тиквички на фурна»Арменски пълнени тиквички

Арменски пълнени тиквички

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Арменски пълнени тиквички1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4-5
"Има нещо магическо в рецептите от Арменската кухня, така си мислим, докато хапваме тези вкусни пълнени тиквички"

Необходими Продукти

  • агнешко - 500 г
  • тиквички - 1 кг
  • ориз - 2 с.л. - сварен
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 50 г
  • лук - 100 г
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • зелени подправки - 2 - 3 с.л. по избор
  • черен пипер
  • сол
  • за соса
  • кисело мляко - 500 г
  • чесън - 2 - 3 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете агнешкото на парчета и го смелете в месомелачката. овкусете го със зелени подправки по избор, черен пипер и сол. Добавете към него и яйцето, ориза и наситнения лук. Омесете кайма и я оставете поне 30 минути в хладилник.

Подберете по-дребни тиквички. Срежете ги на две, отрежете краищата им и с малка лъжичка ги издълбайте отвътре. Кипнете подсолена вода и пуснете вътре издълбаните тиквички за 3-4 минути.

Подредете ги в предварително намазнена тенджера и ги напълнете с готовата смес.

Загрейте маслото и запържете вътре брашното. Оставете го да се препече до златисто, след което го разредете с малко гореща вода. Добавете и доматеното пюре и разбъркайте до получаването на еднородна смес.

С така приготвения доматен сос залейте пълнените тиквички. Притиснете ги с тежка порцеланова чиния, налейте малко вода и варете на умерен огън до готовност.

При поднасяне полейте с доматен сос. В отделен съд поднесете и подлученото с чесън кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка: