Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното с щипка сол. Добавете нарязаното на парчета студено краве масло и 60 мл студена вода.
Месете, докато тестото стане гладко и еластично. Загънете го в парче найлон, приберете в хладилник за 30 мин.
От охладеното маслено тесто разточете голям правоъгълник.
Застелете тава (ползвах тази на печката) с хартия за печене.
Прехвърлете тестото в нея, като оформите висок борд от всички страни. Надупчете дъното с вилица. Върху тестото застелете второ парчехартия за печене и покрийте с нахут или бял боб.
Те ще натискат тестото при печенето и няма му позволят да се надигне много. То няма и да се надигне, в рецептата няма набухватели.
Изпечете тестяната черупка на 180°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 25 мин.
Извадете, отстранете нахута и охладете на решетка. Намажете дъното на охладения блат с песто дженовезе. Отгоре наредете нарязаните домати и моцарела, като ги редувате. Поръсете соления тарт с пресен босилек и полейте със струйка зехтин.
Този солен тарт Капрезе е чудесна лека вечеря, а защо не и предястие? !
Да ви е сладко!