Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Плосък турски хляб със сусам

Плосък турски хляб със сусам

Плосък турски хляб със сусам
Снимка: Росица Петрова
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
6
"Не държим ние хлябът да е бухнал - искаме да е вкусен, а този е зверски вкусен и ароматен"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 г
  • мая - 20 г (прясна)
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 50 мл
  • олио - 100 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1/2 с.л.
  • прясно мляко - 1/2 с.л.
  • олио - 1/2 с.л.
  • за поръсване
  • сусам - бял и черен сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете прясното мляко и водата. Затоплете ги леко и разтворете в тях маята и захарта.

Покрийте съда с кърпа и оставете за 10 минути, докато маята се активира.

Пресейте 300 г от брашното в купа и прибавете солта. Разбъркайте и направете кладенче.

Добавете сместа с маята и олиото и разбъркайте.

Пресейте останалото брашно на плота и доомесете тестото. Не добавяйте повече брашно.

Намажете с олио купа и сложете вътре тестото. Покрийте го с кърпа или стреч фолио и оставете да втаса до удвояване на обема.

След като тестото е готово, го премесете върху леко набрашнена повърхност, колкото да изкарате въздуха.

Върху лист хартия за печене разточете тестото на кръг. Прехвърлете го заедно с хартията в тава. С пръсти оформете борд на два сантиметра от края.

Отново с пръсти оформете вътрешните линии, първо в еднаа посока, след това в другата. Целта е да се получи нещо като решетка. Може да ползвате и нож за рязане на пица, като се стремите на не стигате до края.

Оставете отново да втаса за 20 минути.

Смесете 1 жълтък с по половин супена лъжица олио, кисело и прясно мляко. С тази смес намажете турския хляб. Поръсете с бял и черен сусам.

Печете плоския хляб на 200 градуса за 20 минути, докато добие приятен загар.

Добър апетит с този уникално вкусен плосък турски хляб със сусам!

Източник: Люси Евтимова Lussi s Word of Arcraft

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: