Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Класически сарми с кисело зеле, кайма и ориз

Класически сарми с кисело зеле, кайма и ориз

rosicapirosicapi
Чирак
43180128
Класически сарми с кисело зеле, кайма и ориз
Снимка: rosicapi
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Едни ги обичат по-големи, други - по-малки, важното е, че всички обичат сарми и ги хапват с удоволствие"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 зелка
  • кайма - 400 кг
  • ориз - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • вода
  • сол
  • брашно
  • червен пипер
  • черен пипер
  • чубрица
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Плънката се запържва - лукът, докато стане златист в олио, добавя се каймата и се намачква, готви се още няколко минути, като се добавят малко чубрица и червен пипер.

Оризът се сварява, докато е готов и се оставя водата да се поеме и да се сгъсти. Плънката и оризът се разбъркват добре.

Зелето се измива и се разделя на листа.

Във всеки лист от киселото зеле се слагат по няколко лъжици от плънката в зависимост от големината им и листата се завиват на зелеви сарми.

Подреждат се в тенджера и се заливат вода. Зелевите сарми се варят за около 50 минути на котлон.

Когато са готови, се запържва сосчето като в тиган се загрява олио, добавя се брашно и червен пипер, което се изсипва в тенджерата със сармите.

Оставя се да заври за 5-10 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ако оризът е наистина предварително сварен, това значи че след още 50 мин. варене на сармите, ще е преварен - мисля, че не е това целта на готвенето! Да не говорим, че трябва да поработите над свиването - не искам да Ви обидя, а да Ви стимулирам към напредък :) И още една тънкост -сармите стават най-хубави с праз, не че е задължително, просто опитайте и ще видите разликата. Иначе рецептата Ви е хубава и без разни изгъзици, които напоследък се появяват из Мрежата. Очевидно сте амбициозна домакиня и това ме радва!
12.12.2024 16:41
1
Анонимен
Анонимен
Близо полвин тон кайма
14.10.2023 17:50
1
4
Анонимен
Анонимен
400 кила кайма не са ли малко множко за една зелка?
26.09.2022 09:50
7
2
1
Покажи всички подкоментари
Венцеслав Вълканов
Венцеслав Вълканов
Тези сърми наистина станаха много вкусни!
17.02.2022 14:54
1
Покажи всички подкоментари