Начин на приготвяне
Измивате старателно бамята. Бамята се почиства от дръжките и се нарязва на парчета по 2 см. Лукът се реже на тънки ивици, чесънът на ситно.
Доматките ги измиваме, обелваме и нарязваме на ситно или настъргваме на ренде.
В голям тиган загряваме мазнината. Прибавяме лука и чесъна и задушаваме за 3-4 минутки. Поръсваме с чилито, червения пипер и куркумата, като разбъркваме 2-3 мин.
Добавяме нарязаната на парчета бамя и готвим 2-3 минутки, като разтърсваме тигана няколко пъти.
Добавяме и доматите, готвим на силен огън няколко минути. Добавяме 1/2 ч.ч. вода и след няколко минутки похлупваме с капак и оставяме да се задушава на слаб огън 10-тина минути, докато бамята омекне.
Овкусете бамята яхния със сол и сервирайте.
Да ви е сладко с тази бамя с домати и чесън на тиган!