Щирник или габровската зелена баница

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
522
6k
1k
2k
3
19/10/2019
"Сърдечни благодарности на габровци за тази неустоимо вкусна зелена баница, която ще направи всеки ден по-усмихнат"
Приготвяне25 мин.
Готвене45 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо16 702
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата27
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Да поясня, че щирът расте като плевел по поляните, но е много полезен, а баницата с него става изключително вкусна. Казва се още амарант. Рецептата с щир е от моя габровски край.

В случая съм я направила със спанак. Нарежете на ситно бялата част на стрък праз и една голяма глава кромид лук.

В тиган налейте олиото, пуснете наситнените лук и праз и запържете за кратко. Добавете нарязаните зелени подправки и нарязан суров спанак.

Захлупете съда и засушете на слаб огън около 10 мин. Отдръпнете съда от котлона и добавете натрошеното сирене.

В друга купа разбийте с телена бъркалка яйцата. Към киселото мляко сложете една чаена лъжичка сода бикарбонат.

След като шупне изсипете при яйцата и разбъркайте. Разстелете корите. Върху всяка слагайте по малко от зелената плънка и по две-три супени лъжици от яйчената.

Завийте корите на руло. Подредете ги в подмазана с олио тава. Отгоре намажете с яйчената плънка, а ако не ви е останала с олио. Изпечете баницата до приятен загар.

Много, много вкусна и съвсем не по габровски с толкова много продукти!

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар