Начин на приготвяне
Сложете настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, водата, канелата, ванилията и настъргания портокал.
Задушете тиквата за няколко минути и след това я изсипете в цедка, за да отцеди добре.
Не изхвърляйте сока, отделете го на страна.
Натрошете орехите и ги добавете към отцедената тиква.
Наредете баницата с тиква по обичайния начин. Две по две намажете корите с масло, сложете от плънката - тиква с орехи, и завийте на руло.
В тавичка, намазана с масло, сложете първото руло по средата, като го омотаете като спирала.
И продължите така с другите рула, за да се получи голяма спирала от всички рула.
Ако искате, можете и да направите тиквеника като наложена баница.
Намажете готовия тиквеник с масло и изпечете до зачервяване на предварително загрята фурна на 180°C фурна.
Няколко минути преди края на изпичането извадете тиквеника от фурната, залейте със изцедения сок и върнете обратно във фурната, за да се доизпече тиквеният сладкиш за още 5 минути.
Сервирайте този страхотен тиквеник леко охладен и поръсен по желание с пудра захар.
Да ви е сладко!