Начин на приготвяне
Сложете костите на пилето /кокошката в тенджера (съвместимост 4 л.) със студена вода и сол, варете до готовност.
През това време обелете картофите и нарежете на много малки кубчета.
Почистете лука и нарежете на ситно. Измитите моркови нарежете на колелца. Разделете стеблата на целината от листата, и двете части нарежете на ситно и дръжте разделени.
Извадете сварените кости в чиния и сложете всички зеленчуци, без листата на целината, да се варят в бульона. Обезкостете пилето и върнете при зеленчуците. Сега е моментът на застройката.
В малка тенджера изсипете олиото и загрейте, добавете брашното и разбъркайте с дървена лъжица.
Когато брашното покафенее добавете студеното прясно мляко на един път. Разбъркайте хубаво, овкусете с подправките и бъркайте докато сместа започне на се сгъстява.
Махнете соса от котлона, разбъркайте яйцето и го добавете към соса. Когато получите хомогенна смес, изсипете застройката постепенно към супата. Сега е моментът да добавите нарязаните на ситно листа от целина.
Сервирайте пилешката супа гореща, с резен лимон, малко магданоз и прясно смлян черен пипер.