Начин на приготвяне
В затопленото прясно мляко разтворете маята с една супена лъжица мед. Пресейте брашното с щипка сол. Добавете към него захарта, зехтина и излейте прясното мляко с маята. Замесете меко тесто.
Направете го на топка и сложете в купа. Намажете леко тестото със зехтин, за да не изсъхва, покрийте купата с парче найлон и кърпа. Оставете на топло докато тестото удвои обема си.
През това време пригответе плънката. Настържете ябълките. Полейте ги с няколко супени лъжици лимонов сок, поръсете с кафявата захар и една чаена лъжичка канела. Добавете нарязаните на едро орехови ядки.
Объркайте добре продуктите. Сложете втасалото тесто на набрашнена повърхност. Разделете го на три еднакви части. Всяка част около е 220 г. Застелете тава 28 см. с парче хартия за печене.
Намажете с четка, потопена в зехтин, хартията. На набрашнена повърхност разточете една по една кори с диаметърна на тавата. Сложете първата кора в тавата, поръсете равномерно от плънката и покрийте с другата кора.
Пак поръсете от плънката и завършете питата с третата кора. В средата с остър нож направете няколко прореза. Оставете тавата на топло за около 30 мин. докато тестото се отпусне.
Разбийте с вилица един белтък. Намажете питата и поръсете с кристална захар. Изпечете на 170 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар. Извадете готовата ябълкова пита с мая от фурната и още топла поръсете с пудра захар. Охладете на решетка и след това нарежете.
Да ви е сладко!
Забележка: Ако ябълките са по-сочни и пуснат много сок може да ги изцедите или да поръсите и подсушите с няколко с.л. галета!
И още: Избрах по-голям размер тава, за да бъда сигурна, че питата вътре ще се изпече добре! Често пъти печиво с плодове вътре остава клисаво, ако тавата не е съобразена добре!